Google услови коришћења услуге

Добро дошли у Google! Употребом Google производа, софтвера, услуга или веб локација („Google услуге“), прихватате следеће одредбе и услове и сва правила, смернице и допуне које Вам се повремено представљају, укључујући, без ограничења, смернице програма и правна обавештења (заједничким именом „услови“). Можда ћемо накнадно ажурирати услове, а најновију верзију овог уговора моћи ћете да пронађете на http://www.google.com/a/help/intl/sr/users/terms.html.

 1. КОРИШЋЕЊЕ УСЛУГА
  Компанија Google Inc., њене филијале и партнерске компаније, укључујући и Вашег администратора домена („Google“) нуде Вам Google услуге, под условом да сте законски довољно стари да склопите обавезујући уговор, и да нисте особа којој је забрањено да прима услуге на основу закона Сједињених Америчких Држава или закона из неке друге јурисдикције. Да бисте приступили одређеним услугама, потребно је да пружите ажуриране и тачне податке за идентификацију, контакт и друге информације као део процеса регистрације и/или континуираног коришћења Google услуга. Ви сте одговорни за очување поверљивости лозинке за свој налог и одговорни сте за све активности до којих долази на Вашем налогу. Сагласни сте да ћете одмах обавестити Google о сваком неовлашћеном коришћењу Ваше лозинке или налога и о сваком другом нарушавању безбедности. Google не може и неће бити одговоран за било који губитак или штету који настану као последица тога што нам нисте доставили прецизне информације или због тога што нисте успели да сачувате своју лозинку.

 2. ПРИМЕРЕНО ПОНАШАЊЕ
  Разумете да све информације, подаци, текстови, софтвер, музика, звуци, фотографије, графике, видео снимци, поруке и други материјали („Садржај“) представљају искључиву одговорност особе која је обезбедила такав садржај. Google задржава право, али неће имати обавезу да претходно скенира, обележи, филтрира, одбије, измени или уклони било који садржај доступан преко Google услуга. Разумете да приликом коришћења Google услуга можете бити изложени садржају који је увредљив, непристојан или непожељан и да користите Google услуге на сопствени ризик. За неке услуге Google обезбеђује алатке помоћу којих се филтрира сексуални садржај и садржај за одрасле, укључујући и наша SafeSearch подешавања (погледајте http://www.google.com/help/customize.html#safe). Поред тога, постоје и комерцијално доступне услуге и софтвер који ограничавају приступ материјалу који сматрате неприхватљивим.

  Сагласни сте да сте Ви одговорни за сопствено понашање и било који садржај који креирате, емитујете или приказујете у току коришћења Google услуга као и за последице које из тога проистичу. Сагласни сте да ћете користити Google услуге само у сврхе које су у складу са законом, одговарајуће и у складу са условима и свим применљивим правилима и смерницама. Сагласни сте да нећете бити укључени у било које активности које ометају или прекидају Google услуге, сервере или мреже повезане са Google услугама. Да бисте пријавили било коју активност која није у складу са условима, посетите http://www.google.com/support/bin/request.py.

  Поред овог уговора, Ваше коришћење неких одређених Google услуга регулисано је правилима или смерницама које су карактеристичне за те услуге и које су посебно укључене у овај уговор.

  Корисници изван Сједињених Америчких Држава сагласни су да ће поступати у складу са локалним правилима у вези са понашањем на мрежи и прихватљивим садржајем, укључујући и законе који регулишу извоз података у САД, или државе у којој боравите, и из њих.

 3. GOOGLE ПОЛИТИКА ПРИВАТНОСТИ
  За информације о примени правила за заштиту података погледајте нашу политику приватности наhttp://www.google.com/a/help/intl/sr/users/privacy.html. Коришћењем Google услуга прихватате и сагласни сте да Google може да приступи, сачува и открије информације о Вашем налогу и сваки садржај који је повезан са тим налогом ако је законом обавезан на то или чврсто верује да је такво чување налога или откривање оправдано да би се: (а) поступило у складу са сваким важећим законом, прописом, законским процесом или обавезним захтевом државних органа, (б) применили ови услови, укључујући и истрагу потенцијалних кршења ових услова, (в) открили, спречили и на неки други начин решили проблеми у вези са обманама и безбедношћу, као и технички проблеми (укључујући, без ограничења, филтрирање нежељене поште) или (г) заштитила права, власништво и безбедност компаније Google, њених корисника и јавности као што је одређено или дозвољено законом.

  Разумете да техничка обрада и пренос Google услуга, укључујући и Ваш садржај, може да укључује (а) пренос преко различитих мрежа и (б) промене да би се ускладили и прихватили технички захтеви за повезивање мрежа, уређаја или услуга.

  Такође разумете и сагласни сте да Ваш администратор домена може да има приступ Вашем налогу и садржају на налогу и може да суспендује или онемогући приступ Вашем налогу, као и могућност да измените свој налог.

 4. ПРАВА СВОЈИНЕ

  Права компаније Google

  Прихватате и сагласни сте да Google услуге и било који потребан софтвер који се користи у вези са Google услугама („Софтвер“) садржи поверљиве информације у власништву које су заштићене важећим законима за заштиту интелектуалне својине, као и другим законима и споразумима. Даље прихватате и сагласни сте да је садржај који се налази у спонзорисаним огласима или Вам је представљен преко Google услуга заштићен ауторским правима, заштитним знаковима, знаковима услуга, патентима или другим правима својине и законима. Осим уколико је то изричито одобрио Google или друге одговарајуће треће стране које су власници права, сагласни сте да нећете мењати, изнајмљивати, давати у закуп, позајмљивати, продавати, дистрибуирати или правити дела која су, у целини или делом, заснована на садржају, Google услугама или софтверу осим ако то није посебно одобрено посебним писаним уговором.

  У складу са условима Google Вам гарантује лична, непреносива и неексклузивна права и лиценцу да користите објектни кôд његовог софтвера, под условом да не копирате, мењате, правите деривате, вршите реверзни инжењеринг, вршите реверзно склапање или на било који други начин покушавате да откријете било који изворни кôд, продајете, додељујете подлиценцу, гарантујете сигурносни интерес за или на било који други начин преносите права на софтвер (и не дозвољавате трећој страни да то чини), осим ако таква активност није изричито дозвољена или се захтева на основу закона или је Google то изричито одобрио писаним путем. Сагласни сте да нећете да користите измењене верзије софтвера, укључујући (без ограничења) сврхе добијања неовлашћеног приступа Google услугама. Сагласни сте да нећете приступати Google услугама на било који други начин осим преко интерфејса који је обезбедио Google за приступање Google услугама, осим ако то није посебно одобрено посебним писаним уговором.
  Осим уколико је то изричито одобрио Google, сагласни сте да нећете да користите, копирате, имитирате или укључујете било које заштитне знакове, знакове услуга, визуелне карактеристике производа, име компаније или име производа на начин који би могао да збуни кориснике. Такође сте сагласни да нећете уклањати, прикривати или мењати било која обавештења о ауторским правима, заштитним знацима или друга обавештења о правима својине компаније Google или било којих трећих страна која су додата или се већ налазе у оквиру Google услуга или софтвера или којима се може приступити у оквиру или преко Google услуга и софтвера.

  Ваша права


  Google не контролише нити је власник било ког садржаја који сте Ви послали, објавили или приказали на Google услугама или преко њих. Ви или трећа страна која издаје лиценцу, како приличи, задржавате сва права на патенте, заштитне знакове, као и ауторска права на сваки садржај који пошаљете, објавите или прикажете на или преко Google услуга и Ви сте, у складу са тим, одговорни за заштиту тих права. Слањем, објављивањем или приказивањем садржаја на или преко Google услуга које су намењене да буду доступне општој публици, Ви гарантујете компанији Google светску, неексклузивну и бесплатну лиценцу да репродукује, прилагођава, мења, објављује и дистрибуира такав садржај на Google услугама са јединим циљем да приказује, дистрибуира и промовише Google услуге. Google задржава право да уступа садржај који сте Ви послали, објавили или приказали на Google услугама или преко њих и да користи тај садржај у вези са било којим услугама које нуди Google. Google такође задржава право да одбије да прихвати, објави, прикаже или преноси било који Садржај по сопственом нахођењу.

  Ви тврдите и гарантујете да имате сва права и овлашћења која су неопходна да бисте гарантовали овде гарантована права за било који садржај који шаљете.

 5. СОФТВЕР И АУТОМАТСКА АЖУРИРАЊА
  Ваша употреба било ког софтвера који је обезбедио Google биће регулисано овим условима и свим додатним одредбама и условима уговора о лиценци крајњег корисника који је приложен уз такав софтвер. Google софтвер може аутоматски да пријави број верзије или друге дијагностичке информације и може аутоматски да преузме надоградње за софтвер да би ажурирао, побољшао и додатно развио Google услуге, укључујући обезбеђивање исправки грешака, закрпа, побољшаних функција, програмских додатака који недостају и нових верзија.

 6. СМЕРНИЦЕ У ВЕЗИ СА АУТОРСКИМ ПРАВИМА И ЗАШТИТНИМ ЗНАЦИМА
  Наша политика је да одговоримо на обавештења о свим наводним прекршајима на основу закона Digital Millennium Copyright Act у Сједињеним Државама или другог важећег закона и да укинемо налоге корисника који више пута крше правила. За више информација посетите http://www.google.com/dmca.html.

  За информације у вези са нашом процедуром за поштовање заштитних знакова посетите http://www.google.com/tm_complaint.html. Било које коришћење трговачких имена, заштитних знакова, знакова услуга, логотипа, имена домена и других препознатљивих обележја заштићеног имена Google, као и коришћење сваког садржаја или референци у вези са тим мора да буде у складу са овим условима и у складу са тренутним важећим смерницама о употреби обележја заштићеног имена компаније Google који могу да се пронађу на следећој URL адреси: http://www.google.co.uk/permissions/guidelines.html (или на сличној URL адреси коју Google може повремено да обезбеди).

 7. ОПШТЕ ПРАКСЕ У ВЕЗИ СА УПОТРЕБОМ И ЧУВАЊЕМ
  Сагласни сте да Google није одговоран за брисање или немогућност да се сачува било који садржај и друге информације које су одржавају или преносе преко Google услуга. Прихватате да Google није одредио горње ограничење за број преноса које можете да шаљете или примате преко Google услуга или количину простора за чување; међутим, ми задржавамо право да, по сопственом нахођењу, у било ком тренутку и без обавештења одредимо ограничења.

  Након што прекинете да користите Google услуге, укључујући и када добијемо потврду о сертификату или неком другом званичном документу у коме се потврђује Ваша смрт, Google ће затворити Ваш налог и више нећете бити у могућности да преузмете садржај који се налазио на том налогу.

 8. ЛИЧНА НЕКОМЕРЦИЈАЛНА УПОТРЕБА
  Сагласни сте да нећете да репродукујете, дуплирате, копирате, продајете, тргујете, препродајете или искоришћавате у било које комерцијалне сврхе било који део Google услуга, употребу Google услуга или приступ Google услугама, осим ако то није посебно одређено условима или је дато овлашћење за то у посебном писаном уговору.

 9. ИЗМЕНЕ УСЛУГЕ
  Google задржава право да повремено и у било ком тренутку, привремено или трајно, измени или прекине Google услуге (или неки део ових услуга) са или без обавештења. Сагласни сте да Google неће имати правну обавезу према Вама или трећој страни због било које измене, суспензије или прекида Google услуга.

 10. ПРЕКИД
  Можете да прекинете коришћење Google услуга у било ком тренутку. Сагласни сте да Google може у било ком тренутку и из било ког разлога, укључујући и у току периода кад је налог неактиван, да укине Ваш приступ Google услугама, да поништи услове или да суспендује или затвори Ваш налог. У случају прекида, Ваш налог ће бити онемогућен и нећете имати право да приступите Google услугама, свом налогу или било којим датотекама или другом садржају који се налазио на Вашем налогу. Одељци 10 (Прекид), 13 (Накнада штете), 14 (Одрицање гаранције), 15 (Ограничење одговорности), 16 (Изузимања и ограничења) и 19 (укључујући избор закона, раскидивост и статут ограничења) Услова важиће и након истека или прекида.

 11. ОГЛАСИ
  Неке од Google услуга ослањају се на приходе од оглашавања и могу да приказују огласе и промоције. Овакви огласи могу да буду циљани на садржај информација које се чувају у Google услугама, упите постављене путем Google услуга или другe информацијe. Начин, метод и обим оглашавања од стране компаније Google на својим услугама подложни су променама. Као услов за Вашу употребу Google услуга сагласни сте да Google може да постави такве огласе и да Google неће бити одговоран за било који губитак или штету било које врсте која Вам је нанета као резултат постојања таквих оглашавача на Google услугама.

 12. ВЕЗЕ
  Google услуге или треће стране могу да обезбеде везе за друге веб локације или изворе на Интернету. Google не може да контролише такве веб локације или изворе и Ви прихватате и сагласни сте да Google није одговоран за доступност таквих спољних веб локација и извора и не гарантује нити је одговоран за било који Садржај, оглашавање, производе или било које друге материјале који су доступни на тим веб локацијама или изворима. Поред тога такође прихватате и сагласни сте да Google неће, директно или индиректно, бити одговоран за било коју штету или губитак који су настали или су наводно настали као последица коришћења или ослањањем на такав Садржај, производе или услуге преко било какве такве веб локације или извора или на њима.

 13. НАКНАДА ШТЕТЕ
  Сагласни сте да ћете надокнадити штету компанији Google и њеним филијалама, партнерским компанијама, службеницима, агентима, запосленима, оглашавачима, издавачима лиценци, добављачима или партнерима (заједно „Google и Партнери“) и бранити их у случају било које тужбе треће стране која је настала услед коришћења или је на неки начин повезана са Вашим коришћењем Google услуга, кршењем ових услова или услед других радњи које су повезане са коришћењем Google услуга, укључујући сваку одговорност или трошкове до којих је дошло услед тужби, губитака, надокнада штете (стварних или последичних), спорова, пресуда, судских трошкова и адвокатских хонорара сваке врсте и природе. У таквом случају, Google ће Вам послати писано обавештење о таквим тужбама, споровима или радњама.

 14. ОДРИЦАЊЕ ГАРАНЦИЈЕ
  ИЗРИЧИТО ПРИХВАТАТЕ И САГЛАСНИ СТЕ ДА:
  1. КОРИСТИТЕ GOOGLE УСЛУГЕ ИСКЉУЧИВО НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ. GOOGLE УСЛУГЕ СE ОБЕЗБЕЂУЈУ „ТАКВЕ КАКВЕ СУ“ И „КАДА СУ ДОСТУПНЕ“. У НАЈВЕЋОЈ МЕРИ ДОЗВОЉЕНОЈ ЗАКОНОМ, GOOGLE И ПАРТНЕРИ СЕ ИЗРИЧИТО ОДРИЧУ СВИХ ГАРАНЦИЈА И УСЛОВА СВАКЕ ВРСТЕ, НЕПОСРЕДНИХ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИХ, УКЉУЧУЈУЋИ, БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА, ПОДРАЗУМЕВАНЕ ГАРАНЦИЈЕ И УСЛОВЕ ЗА МОГУЋНОСТ ТРГОВИНЕ, ПОГОДНОСТ ЗА БИЛО КАКВУ ПОСЕБНУ СВРХУ И НЕКРШЕЊЕ.
  2. GOOGLE И ПАРТНЕРИ НЕ ГАРАНТУЈУ (i) ДА ЋЕ GOOGLE УСЛУГЕ ИСПУНИТИ ВАШЕ ПОТРЕБЕ, (ii) ДА ЋЕ СЕ GOOGLE УСЛУГЕ ИСПОРУЧИВАТИ БЕЗ ПРЕКИДА, ПРАВОВРЕМЕНО, БЕЗБЕДНО И БЕЗ ГРЕШАКА, iii) ДА ЋЕ РЕЗУЛТАТИ КОЈИ СЕ МОГУ ДОБИТИ КОРИШЋЕЊЕМ GOOGLE УСЛУГА БИТИ ТАЧНИ ИЛИ ПОУЗДАНИ, (iv) ДА ЋЕ КВАЛИТЕТ СВИХ ПРОИЗВОДА, УСЛУГА, ИНФОРМАЦИЈА ИЛИ ДРУГОГ МАТЕРИЈАЛА КОЈИ СТЕ КУПИЛИ ИЛИ ДОБИЛИ ПРЕКО GOOGLE УСЛУГА ИСПУНИТИ ВАША ОЧЕКИВАЊА И (V) ДА ЋЕ БИЛО КОЈЕ ГРЕШКЕ У СОФТВЕРУ БИТИ ИСПРАВЉЕНЕ.
  3. САВ МАТЕРИЈАЛ КОЈИ СТЕ ПРЕУЗЕЛИ ИЛИ НА НЕКИ ДРУГИ НАЧИН ДОБИЛИ УПОТРЕБОМ GOOGLE УСЛУГА ПРЕУЗЕЛИ СТЕ ПО СОПСТВЕНОМ НАХОЂЕЊУ И НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ И ИСКЉУЧИВО ЋЕТЕ ВИ БИТИ ОДГОВОРНИ ЗА БИЛО КОЈУ ШТЕТУ КОЈА СЕ ДЕСИ НА ВАШЕМ РАЧУНАРСКОМ СИСТЕМУ ИЛИ УРЕЂАЈУ ИЛИ ЗА ГУБИТАК ПОДАТАКА ДО КОГА МОЖЕ ДА ДОЂЕ УСЛЕД ПРЕУЗИМАЊА БИЛО КОГ ТАКВОГ МАТЕРИЈАЛА.
  4. НИЈЕДАН САВЕТ ИЛИ ИНФОРМАЦИЈА, УСМЕНА ИЛИ ПИСАНА, КОЈУ СТЕ ДОБИЛИ ОД GOOGLE-а, ПРЕКО ИЛИ ОД GOOGLE УСЛУГА НЕЋЕ ПРЕДСТАВЉАТИ НИЈЕДНУ ГАРАНЦИЈУ КОЈА НИЈЕ ИЗРИЧИТО НАВЕДЕНА У УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА УСЛУГЕ.

 15. ОГРАНИЧЕЊЕ ОДГОВОРНОСТИ
  ИЗРИЧИТО ПРИХВАТАТЕ И САГЛАСНИ СТЕ ДА GOOGLE И ПАРТНЕРИ НЕЋЕ БИТИ ОДГОВОРНИ ЗА БИЛО КОЈУ ДИРЕКТНУ, ИНДИРЕКТНУ, СЛУЧАЈНУ, ПОСЕБНУ, ПОСРЕДНУ ИЛИ КАЗНЕНУ НАКНАДУ ШТЕТЕ, УКЉУЧУЈУЋИ, БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА, НАКНАДЕ ШТЕТЕ ЗА ГУБИТАК ПРОФИТА, УГЛЕДА, УПОТРЕБЕ ПОДАТАКА ИЛИ ДРУГИХ НЕМАТЕРИЈАЛНИХ ГУБИТАКА (ЧАК И КАДА СУ GOOGLE И ПАРТНЕРИ БИЛИ ОБАВЕШТЕНИ О МОГУЋНОСТИ ТАКВЕ НАКНАДЕ) КОЈИ СУ ПОСЛЕДИЦА: УПОТРЕБЕ ИЛИ НЕМОГУЋНОСТИ УПОТРЕБЕ GOOGLE УСЛУГА; (ii) ТРОШКОВА НАБАВКЕ ЗАМЕНСКИХ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА КОЈИ СУ РЕЗУЛТАТ КУПОВИНЕ ИЛИ НАБАВКЕ БИЛО КОЈИХ ПРОИЗВОДА, ПОДАТАКА, ИНФОРМАЦИЈА ИЛИ УСЛУГА, ИЛИ ПРИМЉЕНИХ ПОРУКА ИЛИ ОБАВЉЕНИХ ТРАНСАКЦИЈА ПРЕКО ИЛИ СА GOOGLE УСЛУГА (iii) НЕОВЛАШЋЕНОГ ПРИСТУПА ИЛИ МЕЊАЊА ВАШИХ ПРЕНОСА ИЛИ ПОДАТАКА; (iv) ИЗЈАВА ИЛИ ПОНАШАЊА БИЛО КОЈЕ ТРЕЋЕ СТРАНЕ НА GOOGLE УСЛУГАМА ИЛИ (v) БИЛО КОГ ДРУГОГ СЛУЧАЈА КОЈИ ЈЕ У ВЕЗИ СА GOOGLE УСЛУГАМА.

 16. ИЗУЗИМАЊА И ОГРАНИЧЕЊА
  НИШТА У ОВОМ УГОВОРУ НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ДА ИСКЉУЧУЈЕ ИЛИ ОГРАНИЧАВА МА КОЈИ УСЛОВ, ГАРАНЦИЈУ, ПРАВО ИЛИ ОДГОВОРНОСТ КОЈИ СЕ ЗАКОНСКИ НЕ СМЕЈУ ИСКЉУЧИВАТИ ИЛИ ОГРАНИЧАВАТИ. У НЕКИМ ЈУРИСДИКЦИЈАМА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ИЗУЗИМАЊЕ ОДРЕЂЕНИХ ГАРАНЦИЈА ИЛИ УСЛОВА ИЛИ ОГРАНИЧЕЊЕ ИЛИ ИЗУЗИМАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА ГУБИТАК ИЛИ ШТЕТУ ДО КОЈЕ ЈЕ ДОШЛО УСЛЕД НЕМАРА, НЕПОШТОВАЊА УГОВОРА ИЛИ КРШЕЊА НАВЕДЕНИХ УСЛОВА ИЛИ ЗА СЛУЧАЈНЕ ИЛИ ПОСЛЕДИЧНЕ НАДОКНАДЕ ШТЕТЕ. У СКЛАДУ СА ТИМ, ПРИМЕНИЋЕ СЕ САМО ОГРАНИЧЕЊА НАВЕДЕНА У ОДЕЉЦИМА 14 И 15 КОЈА СУ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ У ВАШЕМ ПРАВОСУЂУ, А НАША ОДГОВОРНОСТ БИЋЕ ОГРАНИЧЕНА У НАЈВЕЋОЈ МОГУЋОЈ МЕРИ КОЈА ЈЕ ДОЗВОЉЕНА ЗАКОНОМ.

 17. БЕЗ НОСИЛАЦА ПРАВА ТРЕЋЕГ ЛИЦА
  Сагласни сте да, осим ако није другачије наведено у овим условима, неће постојати носиоци права трећег лица за ове услове.

 18. ОБАВЕШТЕЊЕ
  Сагласни сте да Google може да Вам пошаље обавештења, укључујући и она која су у вези са променама услова путем е-поште, поштом или објавама на Google услугама.

 19. ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
  Цео уговор. Услови коришћења услуге (укључујући и сва правила, смернице или допуне које Вам повремено могу бити представљене, као што су смернице програма и законска обавештења) сачињавају цео уговор између Вас и компаније Google и регулишу Ваше коришћење Google услуга, замењујући све претходне уговоре између Вас и компаније Google за коришћење Google услуга. Такође може бити потребно да поштујете и додатне одредбе и услове који могу да се примењују када користите или купујете друге Google услуге, придружене услуге и садржај или софтвер чији је власник трећа страна.

  Избор закона и суда. Услови и однос између Вас и компаније Google регулишу се на основу закона Савезне државе Калифорнија, без обзира на неусаглашеност законских одредби. Ви и компанија Google сте сагласни да ћете бити у личној и искључивој надлежности судова који се налазе у округу Санта Клара у Калифорнији.

  Одрицање и раскидивост Услова. Немогућност компаније Google да спроводи или примењује било које право или пропис из услова неће довести до одрицања од тог права или прописа. Ако суд надлежног правосуђа утврди да је нека одредба из услова неважећа, стране ће, без обзира на то, бити сагласне да суд треба да настоји да спроведе намере свих страна као што је одређено одредбом док ће друге одредбе услова остати на пуној снази.

  Закон о застаревању. Сагласни сте да, без обзира на било коју уредбу или закон који је у супротности са следећим, свака тужба или разлог за тужбу, до којих је дошло у вези са коришћењем Google услуга или услед тога, или Услова, треба да се поднесу у року од једне (1) године од када је дошло до такве тужбе или разлога за тужбу или да се заувек обустави.
  Наслови одељака у Условима предвиђени су само за лакше разумевање и нису законски или уговорно обавезујући.