Käytä suojattuja verkkoja

Kannattaa olla erityisen varovainen käyttäessään tuntematonta tai epäluotettavaa verkkoa, kuten kahvilan ilmaista wifi-verkkoa. Palveluntarjoaja voi valvoa verkon kaikkea liikennettä, joka voi sisältää henkilökohtaisia tietojasi.

Jos kuitenkin käytät palvelua, joka salaa verkkopalveluyhteyden, hyökkääjän on paljon vaikeampaa tarkkailla tietojasi. Tietokoneen ja Googlen välinen Gmail-yhteys salataan oletuksena, mikä auttaa suojaamaan sinun ja Googlen välistä verkkoliikennettä ulkopuolisilta. Tämä suojaus, eli käyttökerran laajuinen SSL-salaus, on oletuksena käytössä, kun olet kirjautuneena Google Driveen ja moniin muihin palveluihin.

Kun selaat verkkoa, katso tietoja verkkosivustoon muodostetusta yhteydestä.

Katso ensin selaimen osoitepalkista, näyttääkö URL-osoite oikealta. Tarkista myös, onko verkko-osoitteen alkuosa https:// – se tarkoittaa, että sivustoon muodostettu yhteys on salattu, jolloin verkkoliikennettä on vaikeampi tarkkailla ja kaapata. Joidenkin selainten osoitepalkissa https://-osan vieressä näkyy lukkokuvake, joka ilmaisee selvästi, että yhteys on suojattu.

Kun muodostat yhteyden julkisen wifi-verkon kautta, kuka tahansa lähellä oleva voi valvoa tietokoneesi ja wifi-tukiaseman välistä verkkoliikennettä, jos yhteys ei ole salattu. Vältä esimerkiksi verkkopankin käyttöä tai ostosten tekemistä julkisissa verkoissa.

Jos käytät wifi-verkkoa kotona, suojaa reitittimesi salasanalla. Aseta reitittimeen oma salasana internetpalvelun tarjoajan tai reitittimen valmistajan ohjeilla. Älä käytä reitittimen oletussalasanaa, sillä rikolliset saattavat tietää sen. Jos hyökkääjät pääsevät käyttämään reititintäsi, he voivat muuttaa asetuksiasi ja seurata verkkoliikennettäsi.

Paranna tietoturvaa myös suojaamalla kotona käyttämäsi wifi-verkko, jotta ulkopuoliset eivät voisi käyttää sitä. Suojaa wifi-verkko salasanalla. Ja aivan kuin muissakin salasanoissa, käytä vaikeasti arvattavaa pitkää ja yksilöllistä salasanaa, jossa yhdistellään numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä. Kun määrität verkon asetuksia, käytä WPA2-salausta, joka tarjoaa paremman suojauksen.