Oglašavanje

Oglašavanje vam omogućuje besplatnu upotrebu Googlea i mnogih web-lokacija i usluga. Trudimo se da oglasi budu sigurni, nenametljivi i što je moguće relevantniji. Na primjer, na Googleu nećete vidjeti skočne oglase. Svake godine ukidamo račune stotina tisuća izdavača i oglašavača koji krše naša pravila, uključujući one koji objavljuju oglase sa zlonamjernim softverom i oglase za krivotvorenu robu ili one koji pokušavaju zloupotrijebiti vaše osobne podatke.

Kako Google upotrebljava kolačiće u oglašavanju

Kolačići oglašavanje čine učinkovitijim. Bez kolačića oglašavači teže dosežu svoju publiku, a teže im je i doznati koliko je oglasa prikazano i koliko su klikova primili.

Mnoge web-lokacije, primjerice, web-lokacije s vijestima i blogovi, ulaze u partnerstvo s Googleom kako bi prikazivale oglase svojim posjetiteljima. U suradnji sa svojim partnerima možemo upotrebljavati kolačiće u brojne svrhe, na primjer, da vam se ne bi stalno prikazivao jedan te isti oglas, da bismo otkrili i zaustavili prijevaru s klikovima i da bismo prikazivali oglase koji su vjerojatno relevantniji (primjerice, oglasi utemeljeni na web-lokacijama koje ste posjetili).

U svojim zapisnicima pohranjujemo evidenciju oglasa koje poslužujemo. Ti zapisi poslužitelja obično sadrže vaš web-zahtjev, IP adresu, vrstu preglednika, jezik preglednika, datum i vrijeme zahtjeva te jedan ili više kolačića za jedinstvenu identifikaciju vašeg preglednika. Te podatke pohranjujemo iz brojnih razloga, a najvažniji su poboljšanje naših usluga i održavanje sigurnosti naših sustava. Kako bi podaci zapisnika postali anonimni, uklanjamo dio IP adrese (nakon 9 mjeseci) i informacije kolačića (nakon 18 mjeseci).

Naši oglašavački kolačići

Kako bismo pomogli svojim partnerima pri upravljanju oglašavanjem i web-lokacijama, nudimo mnoge proizvode, uključujući AdSense, AdWords, Google Analytics i niz usluga pod robnom markom DoubleClick. Kada posjetite stranicu koja se koristi jednim od tih proizvoda, bilo na jednoj od Googleovih web-lokacija ili na web-lokacijama naših partnera, na vaš se preglednik mogu poslati razni kolačići.

Oni mogu biti postavljeni s nekoliko različitih domena, uključujući google.com, doubleclick.net, invitemedia.com, admeld.com, googlesyndication.com ili googleadservices.com. Neki naši oglašavački proizvodi omogućuju našim parterima upotrebu drugih usluga zajedno s našima (primjerice, usluge mjerenja oglasa i izvješćivanja), a te usluge mogu slati svoje vlastite kolačiće na vaš preglednik. Ti kolačići postavljeni su sa svojih domena.

Pogledajte više pojedinosti o vrstama kolačića koje upotrebljavaju Google i njegovi partneri te kako se ti kolačići upotrebljavaju.

Kako možete kontrolirati oglašavačke kolačiće

Pomoću Postavki oglasa možete upravljati Googleovim oglasima koji vam se prikazuju i isključiti oglase na temelju interesa. Čak i ako isključite oglase na temelju interesa, možda će vam se i dalje prikazivati oglasi na temelju čimbenika kao što su vaša opća lokacija izvedena iz vaše IP adrese, vrsta preglednika i nedavna prethodna pretraživanja povezana s vašim trenutačnim pretraživanjem.

Na američkoj stranici aboutads.info choices ili na europskoj stranici Your Online Choices također možete upravljati kolačićima za mrežno oglašavanje mnogih tvrtki.

Konačno, možete upravljati kolačićima u svojem web-pregledniku.

Ostale tehnologije koje se upotrebljavaju u oglašavanju

Googleovi oglašavački sustavi mogu upotrebljavati i druge tehnologije, uključujući Flash i HTML5, za funkcije poput prikazivanja interaktivnih formata oglasa. Možemo se, primjerice, poslužiti vašom IP adresom kako bismo doznali vašu opću lokaciju. Također možemo odabrati oglašavanje na temelju informacija o vašem računalu ili uređaju kao što su model uređaja, vrsta preglednika ili senzori uređaja, primjerice, mjerač ubrzanja.

Lokacija

Googleove usluge oglašavanja mogu primiti informacije o vašoj lokaciji ili zaključiti koja je vaša lokacija putem različitih izvora. Na primjer, na temelju vaše IP adrese možemo odrediti vašu opću lokaciju, od vašeg mobilnog uređaja možemo primiti vašu točnu lokaciju, na temelju vaših upita za pretraživanje možemo zaključiti koja je vaša lokacija, a web-lokacije ili aplikacije koje upotrebljavate mogu nam slati informacije o vašoj lokaciji. Google upotrebljava informacije o lokaciji u svojim oglašavačkim proizvodima radi veće relevantnosti oglasa koji vam se prikazuju, za mjerenje uspješnosti oglasa i izradu anonimnih statističkih izvješća za oglašavače.

Identifikatori oglašavanja na mobilnim uređajima

Da bismo posluživali oglase na uslugama na kojima tehnologija kolačića možda nije dostupna (na primjer, u mobilnim aplikacijama), možda ćemo upotrebljavati tehnologije čije su funkcije slične kolačićima. Da biste isključili prikazivanje oglasa na temelju interesa, slijedite upute u nastavku za svoj mobilni uređaj.

Android

  1. Otvorite aplikaciju Google postavke na svojem uređaju
  2. Odaberite stavku Oglasi

iOS

Uređaji sa sustavom iOS 6 i novijima upotrebljavaju Appleov identifikator oglašavanja. Da biste saznali više o ograničavanju praćenja oglasa pomoću tog identifikatora, otvorite izbornik Postavke na svom uređaju.

Na temelju čega se određuju oglasi koje mi Google prikazuje?

Za određivanje oglasa koji će vam se prikazati donose se mnoge odluke.

Ponekad vam se oglasi prikazuju na temelju lokacije. Vaša IP adresa obično je dobar pokazatelj vaše približne lokacije. Tako na početnoj stranici YouTube.com možete vidjeti oglas za film koji će se uskoro prikazivati u vašoj zemlji.

Ponekad vam se oglasi prikazuju na temelju konteksta stranice. Ako pregledavate stranicu s vrtlarskim savjetima, možda ćete vidjeti oglase za vrtnu opremu.

Oglas koji se prikazuje na stranici ponekad poslužuje Google, ali ga je odabrala neka druga tvrtka. Na primjer, možda ste se registrirali na web-lokaciji nekih novina. Na temelju informacija koje ste dali toj web-lokaciji tvrtka može odlučiti koje će vam oglase prikazivati, a za njihovo prikazivanje može upotrijebiti Googleove proizvode za posluživanje oglasa.

Zašto mi Google prikazuje oglase za već pregledane proizvode?

Možda ćete vidjeti oglase za proizvode koje ste već prije pregledali i to se zove ponovni marketing. Recimo da ste posjetili web-lokaciju koja prodaje palice za golf, ali prilikom prvog posjeta niste kupili nijednu. Vlasnik web-lokacije možda vas želi potaknuti da se vratite i dovršite kupnju. Google nudi usluge koje operaterima web-lokacija omogućuju ciljanje oglasa na osobe koje su posjetile njihove stranice.

Da bi to funkcioniralo, Google treba pročitati kolačić koji se već nalazi u vašem pregledniku ili ga postaviti u preglednik kada posjetite web-lokaciju za golf (pod pretpostavkom da vaš preglednik to dopušta).

Kada posjetite neku drugu web-lokaciju koja surađuje s Googleom, a koja ne mora imati nikakve veze s golfom, možda ćete vidjeti oglas za palice koje ste već pregledali. To je zato što vaš preglednik Googleu šalje isti kolačić koji zatim možemo upotrijebiti kako bismo vam prikazali oglas koji će vas možda potaknuti na kupnju već pregledanih palica za golf.

Na temelju posjeta web-lokaciji za golf Google vam također može prikazivati prilagođene oglase kada kasnije na Googleu budete tražili golf klubove.

Za ponovni marketing postavili smo određena ograničenja. Na primjer, oglašavačima zabranjujemo ponovni marketing na temelju osjetljivih informacija, primjerice, informacija o zdravlju ili vjerskim uvjerenjima.

Saznajte više o Googleovim oglasima.