Functies

Google Earth is uitgerust met een visueel herkenbare, uitgebreide database van satellietbeelden en 3D-modellen. Evalueer de mogelijkheden van kaarttoepassingen in uw productie. Hieronder vindt u enkele functies die vooral voor gebruik in de media relevant zijn. Al deze functies zijn beschikbaar in zowel de gratis versie van Google Earth als in Google Earth Pro.

Wereldwijde satellietdekking

Miniatuur voor satellietdekking

Ongeacht waar een verhaal u mee naartoe voert, Google Earth heeft satellietbeelden die u kunt gebruiken. Meer dan een kwart van het landoppervlak van de aarde, waar meer dan 75 procent van de wereldbevolking woont, is in hoge submeterresolutie beschikbaar. Dat betekent dat elk pixel een oppervlak vertegenwoordigt van minder dan een vierkante meter: ongeveer genoeg detail om de voorruit van een auto te herkennen.

We werken onze database met afbeeldingen van over de hele wereld regelmatig bij om zo een accuraat beeld van de wereld te kunnen geven.

3D-gebouwen: gebruik die van ons of maak zelf eigen gebouwen

Miniatuur van 3D-gebouwen

Gebruik de honderdduizenden 3D-modellen die beschikbaar zijn in Google Earth om een bijzonder realistische weergave van een plaats of een specifiek gebouw te maken. U kunt voor steeds meer plaatsen fotorealistische modellen vinden van alle gebouwen in het centrum en daaromheen liggende wijken. U kunt zelfs een daglichtanimatie maken door de functie voor de tijd van de dag te gebruiken om een schermafbeelding voor een specifieke tijd te maken.

Terrein: bergen, valleien en onder water

Miniatuur van terrein

Naast gebouwen biedt Google Earth ook op metingen gebaseerd terreinreliëf van over de hele wereld. Geef bergen, kliffen, valleien en zelfs diepzeekloven en continentale platen in de oceaan weer. Voor een sprekendere presentatie kunt u het hoogteverschil van terrein tot drie maal vergroten. Satellietbeelden worden over het terrein heen gelegd. Als u dus niemand kunt sturen om een foto te nemen, kunt u vertrouwen op Google Earth.

Meest uitgebreide kaartgegevens

Miniatuur van kaartgegevens

Google Earth maakt gebruik van dezelfde gegevens voor wegen, oriëntatiepunten en grenzen als de honderden miljoenen gebruikers van Google Maps. We bieden ook door gebruikers bijgedragen kaartgegevens van meer dan 170 landen en gebieden via ons programma Google Map Maker. Onze gebruikers hebben geholpen wegen, parken en belangrijke gebouwen op de kaart te zetten in landen waar andere digitale kaarten alleen voldoende informatie bevatten om een stip weer te geven als locatie van een stad. Deze extra details, die zijn gecontroleerd door een team van moderators, zijn van onschatbare waarde bij het onderzoeken en maken van kaarten als ondersteuning van nieuwsonderwerpen of reportages over delen van de wereld die minder toegankelijk zijn. Deze informatie is beschikbaar wanneer u de lagen 'Wegen' en 'Grenzen en labels' inschakelt.

Historisch beeldmateriaal

Miniatuur van historisch beeldmateriaal

Wilt u laten zien hoe een oud stadion is afgebroken en op dezelfde locatie een nieuw stadion is gebouwd? Hiervoor kunt u de functie Historisch beeldmateriaal gebruiken. Google Earth levert over de hele wereld beelden van de afgelopen paar jaar. In de Verenigde Staten en andere geselecteerde locaties hebben we oudere beelden verzameld, soms zover terug als de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er voor veel grote steden een stuk of tien (of meer) weergaven in verschillende perioden en verschillende seizoenen beschikbaar. Klik op het klokpictogram en blader door de tijd. De streepjes geven een tijdpunt weer waarvoor we in de huidige weergave een foto hebben.

Duizenden lagen

Miniatuur van lagen

Van aardbevinglocaties in realtime tot onderzeese olieleidingen, van vliegroutes tot demografische gegevens, er zijn duizenden lagen met geografische gegevens beschikbaar via het ecosysteem van Google Earth. Sommige zijn beschikbaar via de lagen aan de linkerkant in de desktopversie, terwijl u andere lagen kunt vinden in de Google Earth-galerij of ze kunt toevoegen door de letters 'KML' of 'KMZ' toe te voegen aan een zoekopdracht om bestanden te vinden die compatibel zijn met Google Earth. Met dit soort gegevens kunt u uw nieuwsrapportage kwalitatief uitbreiden via een snel en aantrekkelijk platform voor de visualisatie van geografische gegevens.

Google Moon, Mars en Sky

Miniatuur van de maan

Google Earth kan ook een buitenaardse ervaring bieden. Mocht uw nieuwsonderwerp of reportage over de kosmos gaan, dan kunt u op het planeetpictogram klikken om de maan, Mars of de nachtelijke sterrenhemel te bekijken. De laag voor de maan en Mars bieden dezelfde interactiviteit als de laag voor de aarde en geven ook oppervlakte-inhoud weer van Apollo-missies en Mars-voertuigen.

U kunt nog veel meer doen met Google Earth. Ga voor meer informatie naar ons Helpcentrum. De volgende stap is meer informatie te krijgen over de hulpprogramma's en technieken die u met deze krachtige inhoud kunt gebruiken voor uw uitzendings- en publicatiedoeleinden.