Annonsering

Annonsering gjør at Google og mange av nettstedene og tjenestene du bruker kan forbli kostnadsfrie. Vi arbeider kontinuerlig med å sikre at annonsene er trygge, lite påtrengende og så relevante som mulig. Du slipper for eksempel å se forgrunnsvinduannonser på Google, og vi stenger hvert år ned kontoene til hundretusener av utgivere og annonsører som bryter retningslinjene våre. Dette kan for eksempel gjelde annonser som inneholder skadelig programvare, annonser for forfalskede varer eller annonser som forsøker å misbruke den personlige informasjonen din.

Slik bruker Google informasjonskapsler i annonsering

Informasjonskapsler gjør annonsering mer effektivt. Uten informasjonskapsler er det vanskeligere for en annonsør å nå riktig målgruppe, vite hvor mange annonser som ble vist og hvor mange klikk de fikk.

Mange nettsteder, for eksempel nyhetssider og blogger, samarbeider med Google for å vise annonser til de som besøker nettstedene. I samarbeid med partnerne våre kan vi bruke informasjonskapsler for en rekke formål, for eksempel hindre at du ser den samme annonsen om og om igjen, oppdage og stoppe klikksvindel samt vise annonser som har større sannsynlighet for å være relevante (f.eks. annonser basert på nettsteder du har besøkt).

Vi lagrer oppføringer i loggene våre for annonsene vi leverer. Disse tjenerloggene inneholder vanligvis nettforespørselen din, IP-adressen, nettlesertypen, nettleserspråket, datoen og tidspunktet for forespørselen samt en eller flere informasjonskapsler som identifiserer nettleseren din. Vi lagrer disse dataene av flere årsaker. Først og fremst ønsker vi å forbedre tjenestene våre og sørge for sikre systemer. Vi anonymiserer disse loggdataene ved å fjerne en del av IP-adressen (etter 9 måneder) og informasjon knyttet til informasjonskapsler (etter 18 måneder).

Informasjonskapslene våre for annonsering

Vi tilbyr partnerne våre mange produkter som hjelper dem å administrere annonseringen og nettstedene sine, blant annet AdSense, AdWords, Google Analytics og en rekke DoubleClick-tjenester. Når du besøker en side som bruker et av disse produktene, enten på et av Googles nettsteder eller nettsteder som tilhører partnerne våre, kan det sendes forskjellige informasjonskapsler til nettleseren din.

Disse kan stamme fra flere ulike domener, blant annet google.com, doubleclick.net, invitemedia.com, admeld.com, googlesyndication.com og googleadservices.com. Enkelte av Googles annonseprodukter gjør at partnerne våre kan bruke andre tjenester i kombinasjon med våre tjenester (f.eks. for måling og rapportering av annonser), og disse tjenestene kan sende sine egne informasjonskapsler til nettleseren din. Disse informasjonskapslene angis fra domenene til partnertjenestene.

Se flere detaljer om hvilke typer informasjonskapsler som brukes av Google og partnerne våre, samt hvordan vi bruker dem.

Slik kan du kontrollere informasjonskapsler for annonsering

Du kan bruke Annonseinnstillinger til å administrere hvilke Google-annonser du ser, og velge bort interessebaserte annonser. Selv om du velger bort interessebaserte annonser, kan du fortsatt se annonser basert på visse faktorer, som for eksempel den generelle plasseringen din, som er utledet fra IP-adressen din, hvilken type nettleser du bruker og tidligere søk som er relatert til det aktive søket ditt.

Du kan også administrere mange selskapers informasjonskapsler som brukes for nettannonsering, på den amerikanske siden aboutads.info/choices eller den europeiske siden Your Online Choices.

I tillegg kan du administrere informasjonskapsler i nettleseren din.

Annen teknologi som brukes i annonsering

Googles annonseringssystemer kan bruke annen teknologi, blant annet Flash og HTML5, for funksjoner som for eksempel fremvisning av interaktive annonseformater. Vi bruker kanskje IP-adressen, for eksempel, for å oppdage posisjonen din. Det kan også hende at vi velger annonser basert på informasjon om datamaskinen eller enheten din. F.eks. enhetsmodellen, nettlesertypen eller sensorer i enheten, som akselerometeret.

Posisjon

Informasjon om posisjonen din kan bli sendt til Googles annonseprodukter fra en rekke kilder. Vi kan for eksempel bruke IP-adressen til å fastslå den generelle posisjonen din, vi kan motta presise posisjoner fra mobile enheter, vi kan anslå posisjonen din ut fra søkeordene du bruker og/eller nettsteder og apper du bruker, kan sende informasjon om posisjonen din til oss. Google bruker posisjonsinformasjon i annonseproduktene for å øke relevansen til annonsene du ser, for dermed å måle annonseytelsen og sende anonym statistikk til annonsørene.

Identifikatorer for annonsering på mobilenheter

For å kunne levere annonser i tjenester der teknologien for informasjonskapsler kanskje ikke er tilgjengelig (f.eks. i apper for mobil), kan vi bruke teknologier som utfører lignende funksjoner som informasjonskapslene. Hvis du vil velge bort interessebaserte annonser, følger du instruksjonene for den mobile enheten din nedenfor.

Android

  1. Åpne Google Innstillinger-appen på enheten din
  2. Velg Annonser

iOS

Enheter med iOS 6 og nyere versjoner bruker Apples annonseidentifisering. Hvis du vil finne ut mer om begrensning av annonsesporing ved bruk av denne identifiseringen, kan du gå til Innstillinger-menyen på enheten din.

Hva avgjør hvilke Google-annonser jeg vises?

Mange beslutninger tas for å avgjøre hvilke annonser som skal vises for deg

Noen ganger er annonsen du ser basert på hvor du befinner deg. IP-adressen din er vanligvis en god indikasjon på den omtrentlige posisjonen din. Du kan for eksempel se en annonse på startsiden til YouTube.com som reklamerer for en film som snart kommer på kino i landet der du bor.

Noen ganger er annonsen du ser, basert på konteksten av en side. Hvis du ser på en side med hagetips, kan du også se annonser for hageutstyr.

Noen ganger leveres annonsen du ser på en side, av Google, men er valgt av et annet selskap. La oss si at du har registrert deg på et avisnettsted. Basert på informasjon du har gitt avisen, kan beslutninger tas om hvilke annonser som bør vises for deg, og avisen kan bruke Googles annonsevisningsprodukter til å levere disse annonsene.

Hvorfor ser jeg annonser fra Google for produkter jeg har sett på?

Du kan se annonser for produkter du tidligere har sett på, gjennom det som kalles remarketing. La oss anta at du kikker på et nettsted som selger golfkøller, uten å kjøpe noe der og da. Etter dette vil kanskje nettstedets eier oppmuntre deg til å komme tilbake og fullføre kjøpet. Google tilbyr tjenester som lar nettstedsoperatører målrette annonsene sine mot folk som har besøkt sidene deres.

For at dette skal fungere, leser Google enten en informasjonskapsel som allerede er i nettleseren din, eller plasserer en informasjonskapsel i nettleseren din, når du besøker golfnettstedet (forutsatt at nettleseren din tillater dette).

Når du besøker et annet nettsted som samarbeider med Google, som kanskje er helt urelatert til golf, kan du komme til å se en annonse for golfkøllene du vurderte å kjøpe. Dette skjer fordi nettleseren din sender den samme informasjonskapselen til Google. Dermed kan vi bruke denne informasjonskapselen til å vise deg en annonse som kan oppmuntre deg til å kjøpe golfkøllene.

Besøket ditt på golfnettstedet kan også brukes av Google til å tilpasse annonser når du søker etter golfkøller på Google ved en senere anledning.

Vi bruker begrensninger for remarketing. Vi forbyr for eksempel annonsører å drive remarketing basert på sensitive opplysninger, slik som helseinformasjon og religiøs overbevisning.

Finn ut mer om Google-annonser.