Oglaševanje

Google ter številna druga spletna mesta in storitve so lahko brezplačni, ker uporabljajo oglaševanje. Prizadevamo si zagotoviti, da so oglasi varni, nemoteči in čim bolj primerni. V Googlu na primer ne boste videli pojavnih oglasov, pri čemer vsako leto ukinemo več sto tisoč računov založnikov in oglaševalcev, ki kršijo naše pravilnike, vključno z oglasi z zlonamerno programsko opremo, oglasi za ponarejene izdelke in oglasi, ki poskušajo zlorabiti vaše osebne podatke.

Kako Google uporablja piškotke pri oglaševanju?

Oglaševanje je s piškotki učinkovitejše. Oglaševalci brez piškotkov težje dosežejo svoje ciljne stranke ali ugotovijo, koliko oglasov je bilo prikazanih in koliko klikov so prejeli.

Številna spletna mesta, na primer spletna mesta z novicami in s spletnimi dnevniki, sodelujejo z Googlom pri prikazovanju oglasov obiskovalcem. Piškotke lahko v sodelovanju z našimi partnerji uporabimo za različne namene, da na primer preprečimo, da bi vedno znova videli isti oglas, da zaznamo in preprečimo goljufije pri klikih ter da prikazujemo oglase, za katere je verjetneje, da vas zanimajo (kot so oglasi, ki so prikazani na podlagi spletnih mest, ki ste jih obiskali).

V naših dnevnikih hranimo podatke o oglasih, ki jih prikažemo. Ti strežniški dnevniki običajno vključujejo vašo spletno zahtevo, naslov IP, vrsto brskalnika, jezik brskalnika, datum in uro vaše zahteve ter enega ali več piškotkov, ki lahko enolično določajo vaš brskalnik. Te podatke shranjujemo zaradi več razlogov, od katerih je najpomembnejši razlog, da jih uporabljamo za izboljšanje naših storitev in za zagotavljanje varnosti naših sistemov. Podatki v teh dnevnikih postanejo sčasoma anonimni, in sicer tako, da odstranimo del naslova IP (po 9 mesecih) in podatke o piškotkih (po 18 mesecih).

Naši oglaševalski piškotki

Našim partnerjem želimo pomagati pri upravljanju oglaševanja in spletnih mest, zato ponujamo številne izdelke, kot so AdSense, AdWords, Google Analytics in vrsta storitev DoubleClick. Ko obiščete spletno stran, ki uporablja enega od teh izdelkov, ne glede na to, ali gre za eno od Googlovih spletnih mest ali za spletno mesto našega partnerja, se lahko vašemu brskalniku pošljejo različni piškotki.

Nastavljeni so lahko iz različnih domen, vključno z google.com, doubleclick.net, invitemedia.com, admeld.com, googlesyndication.com in googleadservices.com. Nekateri naši oglaševalski izdelki omogočajo našim partnerjem uporabo drugih storitev skupaj z našimi storitvami (na primer storitev za merjenje oglasov in poročanje o njih), pri čemer lahko te storitve v brskalnik pošljejo svoje piškotke. Ti piškotki bodo nastavljeni iz njihovih domen.

Preberite več o vrstah piškotkov, ki jih uporablja Google in naši partnerji, ter o tem, kako jih uporabljamo.

Kako lahko nadzorujete oglaševalske piškotke?

Z nastavitvami oglasov lahko upravljate Googlove oglase, ki jih vidite, in onemogočite prikazovanje oglasov na podlagi zanimanja. Tudi če onemogočite prikazovanje oglasov na podlagi zanimanja, se vam morda še vedno prikazujejo oglasi, ki temeljijo na dejavnikih, kot so vaša splošna lokacija, ugotovljena na podlagi naslova IP, vrsta brskalnika in nedavna prejšnja iskanja, povezana z vašim trenutnim iskanjem.

Piškotke številnih podjetij, uporabljene za spletno oglaševanje, lahko upravljate tudi na strani z izbirami aboutads.info (v Združenih državah) oziroma Your Online Choices (EU).

Piškotke lahko upravljate tudi v brskalniku.

Druge tehnologije, uporabljene v oglaševanju

Googlovi oglaševalski sistemi lahko uporabljajo druge tehnologije, na primer Flash in HTML5, za funkcije, kot je prikaz interaktivnih oglasov. Uporabimo lahko na primer naslov IP za ugotavljanje vaše splošne lokacije. Oglaševanje lahko izberemo tudi na podlagi podatkov o vašem računalniku ali napravi, kot so model naprave, vrsta brskalnika ali tipala, vgrajena v napravo, na primer merilnik pospeška.

Lokacija

Googlovi oglasni izdelki lahko podatke o vaši lokaciji dobijo ali izpeljejo iz številnih različnih virov. Uporabimo lahko na primer naslov IP za ugotavljanje vaše splošne lokacije. Natančne podatke lahko dobimo iz vaše mobilne naprave. Lokacijo lahko izpeljemo tudi na podlagi vaših iskalnih poizvedb. Podatke o vaši lokaciji nam lahko pošljejo tudi spletna mesta ali aplikacije, ki jih uporabljate. Google uporablja lokacijske podatke v oglasnih izdelkih, da lahko izboljša ustreznost oglasov, ki jih vidite, meri uspešnost oglasov in pošilja poročila z anonimni statističnimi podatki oglaševalcem.

Oglaševalski identifikatorji v mobilnih napravah

Za prikazovanje oglasov v storitvah, v katerih morda ni na voljo tehnologija piškotkov (na primer v aplikacijah za mobilne naprave), bomo morda uporabili tehnologije, ki delujejo na podoben način kot piškotki. Če ne želite oglasov na podlagi zanimanja, upoštevajte spodnja navodila za svojo mobilno napravo.

Android

  1. V napravi odprite aplikacijo Nastavitve za Google
  2. Izberite Oglasi

iOS

Naprave s sistemom iOS 6 in novejšimi uporabljajo Applov oglaševalski identifikator. Če želite več informacij o omejevanju sledenja oglasov s tem identifikatorjem, v napravi odprite meni z nastavitvami.

Od česa je odvisno, kateri Googlovi oglasi so prikazani?

Pri določanju, kateri oglas bo prikazan, se upošteva več odločitev.

Včasih je oglas, ki je prikazan, odvisen od vaše lokacije. Vaš naslov IP je običajno dober pokazatelj vaše približne lokacije. Tako lahko na domači strani mesta YouTube.com na primer vidite oglas, ki promovira film, ki bo kmalu na sporedu v vaši državi.

Oglas, ki ga vidite, je včasih prikazan na podlagi sobesedila na strani. Če si ogledujete spletno stran z nasveti za vrtnarjenje, vam bodo morda prikazani oglasi za opremo za vrtnarjenje.

Včasih oglas, ki ga vidite na strani, prikaže Google, vendar ga je izbralo drugo podjetje. Morda ste se na primer registrirali na spletnem mestu časopisa. Časopis se lahko na podlagi podatkov, ki ste mu jih dali, odloči, kateri oglasi so primerni za vas in jih nato prikaže z Googlovimi izdelki za prikazovanje oglasov.

Zakaj se mi prikazujejo Googlovi oglasi za izdelke, ki sem si jih ogleda(-la)?

Z uporabo tehnologije, imenovane ponovno trženje, so vam lahko prikazani izdelki, ki ste si jih ogledali v preteklosti. Denimo, da obiščete spletno mesto, ki prodaja palice za golf, vendar jih pri prvem obisku še ne kupite. Lastnik spletnega mesta vas bo morda želel spodbuditi, da se vrnete in dokončate nakup. Google ponuja storitve, ki upravljalcem spletnih mest omogočajo, da svoje oglase ciljajo na ljudi, ki so si že ogledovali njihove spletne strani.

To deluje tako, da Google prebere piškotek, ki je že v vašem brskalniku, ali ga shrani v brskalnik, ko obiščete spletno mesto z opremo za golf (če brskalnik to dovoli).

Ko obiščete drugo spletno mesto, ki uporablja Googlove storitve in morda nima nobene povezave z golfom, boste morda videli oglas za te palice za golf. To se zgodi, ker vaš brskalnik pošlje Googlu isti piškotek. Ta piškotek lahko nato uporabimo, da vam prikažemo oglas, ki bi vas lahko spodbudil, da kupite zadevne palice za golf.

Če obiščete spletno mesto z opremo za golf, lahko Google ta podatek uporabi tako, da vam prikaže oglase po meri, ko pozneje v Googlu iščete palice za golf.

Za ponovno trženje imamo nekaj omejitev. Oglaševalcem na primer ne dovolimo ponovnega trženja na podlagi občutljivih podatkov, kot so podatki o zdravstvenem stanju ali verskih nazorih.

Več informacij o Googlovih oglasih.