Annonsörsguide: arbeta med tredje part

Introduktion till Googles onlineannonsering

Om du annonserar med Google kan du nå ut till nya kunder när de söker efter den typ av produkter eller tjänster som du erbjuder. Du kan välja att debiteras för klick, visningar eller konverteringar, beroende på vilken typ av kampanj du kör.

När dina annonser är aktiva tillhandahåller vi resultatinformation så att tredjepartsföretaget kan spåra vad som fungerar bra eller dåligt. Våra annonsprodukter Google AdWords och AdWords Express gör det enkelt att hålla koll på annonseringen och hjälper dig att se vilken avkastning du får på dina investeringar i marknadsföringen. Dessutom kan din tredjepartsleverantör göra justeringar och optimera för bästa möjliga avkastning. Om du vill ha en sammanfattning av skillnaden mellan AdWords och AdWords Express kan du läsa här: support.google.com/adwords/express/answer/1689628

Utöver Google-sökningar kan du även köra annonser på Googles nätverk med partnerwebbplatser (platser där meddelandet ”Google-annonser” visas) – inklusive YouTube. I det här nätverket kan du använda andra annonsformat, t.ex. bild- eller videoannonser.

Google och tredjepartsföretag

Vi är övertygade om att ditt företag kan få bättre resultat genom att annonsera med Google. Men kanske har du inte den tid eller de resurser som krävs för att skapa – och regelbundet underhålla – ett konto med goda resultat. Eller så kanske du bara vill ha optimeringshjälp av en expert.

Det är här våra tredjepartsföretag kommer in i bilden. Det finns många olika typer av tredjepartsföretag på marknaden, alltifrån stora reklambyråer och utgivare till enmansföretag som säljer webbkonsulttjänster. För att hjälpa dig välja lämpligt tredjepartsföretag har vi utvecklat vårt partnerprogram. Deltagande tredjepartsföretag som uppfyller kriterierna i ett av våra partnerprogram får visa märket för det programmet på sin webbplats. De två vanligaste märkena är Google Partner och Premier SMB Partners.

Om du vill kontrollera att ett företag har certifierats inom ramen för våra Partner-program kan du klicka på märket på webbplatsen. Om företaget är certifierat hamnar du på företagets profilsida på Google.

Hur du arbetar med ett tredjepartsföretag

Ett tredjepartsföretag kan hjälpa dig och ditt företag att få tid och energi över till annat. För att uppnå bäst resultat rekommenderar vi att du håller koll på och engagerar dig i dina annonskampanjer, så kan din partner hantera det mer tidskrävande arbetet.

Tredjepartsföretag tar ofta ut en avgift utöver kostnaden för annonseringen. Det är dock viktigt att komma ihåg att de tillhandahåller viktiga tjänster som att hantera dina kampanjer, ge dig regelbundna rapporter, svara på dina frågor eller optimera dina kampanjer. Vi anser att det är viktigt att du förstår vad annonseringen faktiskt kostar, inklusive eventuella avgifter som tredjepartsföretaget debiterar. Det beloppet kan du använda för att avgöra vilken avkastning du får på din investering (din ROI).

Här följer fem snabba tips om hur man blir en kunnig kund:

 1. Var selektiv. När du väljer en tredje part att samarbeta med ska du leta efter företag med Google Partner-märket eller Premier SMB Partners-märket. Du kan använda Google Partnersökning eller leta på Premier SMB Partners-webbplatsen för din region för att verifiera att ett företag faktiskt är med i Google Partners eller Premier SMB Partners. Under urvalsprocessen ska du även sätta dig in i och förstå avtalet du ingår samt dess bindningstid. Det finns några ytterligare kriterier som hjälper dig att välja rätt tredjepartsföretag:
  • Har tredjepartsföretaget tidigare arbetat med verksamheter inom din bransch?
  • Har de även arbetat med verksamheter med liknande budgetar och målgrupper?
  • Vilka andra tjänster erbjuder de, utöver Google-annonsering, som kan få din verksamhet att växa?
 2. Välj en partner. Det kan kännas frestande att dela upp budgeten på flera tredjepartsföretag för att se vilket som ger bäst resultat. Det får du gärna göra, men vi rekommenderar att du testar dem en i taget. Google visar inte mer än en annons för ett företag på en sökresultatsida vilket gör det svårt att jämföra flera tredjepartsföretag samtidigt.
 3. Läs på. Det kan ta lång tid att lära sig marknadsföring på en avancerad nivå, men grunderna i Google-annonsering är enkla att sätta sig in i. Läs avsnittet om grundläggande annonsering nedan. Du kan läsa mer i hjälpcentret för AdWords på adwords.google.se/support/aw eller hjälpcentret för AdWords Express på support.google.com/adwords/express/. Genom att förstå de här programmen kan du fatta mer välgrundade beslut i samförstånd med din tredjepartsleverantör.
 4. Lita på dem som vet. Om du samarbetar med ett företag som har hanterat hundratals annonskonton på Google har medarbetarna förmodligen skaffat sig mycket kunskap om Googles annonsprodukter. Om de säger att vissa branscher i allmänhet har högre annonseringskostnader online eller att vissa sökord eller annonser kanske inte fungerar för ditt företag är det troligt att de vet det av egen erfarenhet.
 5. Utvärdera dina resultat. Såvida du inte fokuserar på att bygga varumärket är det förmodligen annonsens avkastning på investering som spelar störst roll för dig (dvs. hur många nya kunder du faktiskt får). Ta dig tid att varje månad jämföra din investering med de resultat du får.

Vad du bör se upp med

Vi vill att din upplevelse av Google-annonsering ska vara så positiv som möjligt. Om det finns något du inte gillar får du gärna tala om det för oss. Men prata gärna med det tredjepartsföretag du samarbetar med först och försök lösa eventuella problem innan du kontaktar oss.

Många tredjepartsföretag har vunnit vårt förtroende genom att företräda annonsörernas intressen. Vissa tredjepartsföretag har dock inte gjort det. Här är några aktiviteter som du bör se upp med och informera oss om:

Rapportera ett tredjepartsföretag som bryter mot policyn

Tycker du att ett tredjepartsföretag bryter mot policyn? Kontakta oss och rapportera ett tredjepartsföretag som bryter mot policyn.

Vi har inte alltid möjlighet att svara personligen varje gång du kontaktar oss om en tredje part, men vi granskar dina kommentarer och vidtar de åtgärder som eventuellt behövs.

Annonseringens grunder

Om du har en fråga om ditt Google-annonskonto och vill ha hjälp kan du besöka hjälpcentret för AdWords på adwords.google.se/support/aw/ eller hjälpcentret för AdWords Express på support.google.com/adwords/express/.