I fjärde generationens kärnkraft ska avfall från dagens kärnkraftverk bli bränsle. Spela klippet för att se hur det ska gå till. Foto: SVT

Kan fjärde generationens kärnkraft hjälpa oss med klimatkrisen?

Uppdaterad
Publicerad

Många hoppas nu att den fjärde generationens kärnkraft ska hjälpa oss att bli fri från dagens beroende av fossila bränslen, men frågan är om tekniken hinner bli klar i tid.

Allt fler politiker och debattörer framför idag åsikten att vi bör satsa mer på en ny generation av kärnkraft som utnyttjar använt kärnavfall som bränsle, en av dem är reaktorfysikern Janne Wallenius. 

– Idag finns ingen riktig generation fyra-reaktor i drift, det finns några reaktorer som är ett steg på vägen till generation fyra, säger Janne Wallenius som är reaktorfysiker på KTH i Stockholm.

Klimatkrisen

Han utvecklar själv nya reaktorer som ska kunna använda bränsle från kärnavfall, och han hoppas kunna uppföra en första demonstrationsreaktor i Storbritannien i mitten av 2020-talet.

Tar tid att utveckla

Men Fredrik Hedenus som är energiforskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har gjort beräkningar av den tid det tar att utveckla nya energisystem.

Just nu är det Ryssland och Kina som ligger längst fram i utvecklingen av den fjärde generationens kärnkraft.

– Låt oss nu säga att Kina lyckas bygga sin första kommersiella reaktor 2030, ja då kommer man behöva köra den några år för att se att allting fungerar. Sen bygger man en till, då kanske vi har två färdiga 2040, säger han.

Vindkraftverk

Fredrik Hedenus jämför med de första vindkraftverken som kom på 1970-talet och det är först nu som vindkraften har vuxit sig riktigt stor.

– Det är en liknande sak vi kommer att se med generation-fyra. När vi är framme vid 2060 och 2070 så har vi förmodligen byggt ut andra system i så hög grad att vi förhoppningsvis har löst klimatkrisen. Det är oklart om kärnkraften kan komma in då, säger han.

Billigt uran

Ett annat hinder för utvecklingen av den kärnkraft som återvinner kärnavfallet är att det vanliga bränslet till dagens kärnkraft, uran, är relativt billigt.

–  Kärnkraftsindustrin är inte riktigt intresserad av fjärde generationens kärnkraft för det skulle innebära ökade kostnader för att tillverka kärnbränslet. Uran har blivit väldigt billigt och man har börjat utvinna mycket uran i Kazakstan, säger Janne Wallenius.

Se Vetenskapens värld på SVTplay eller på måndag den 6 april, SVT2 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet