Stroomsterkte (ook wel amperage genoemd) geeft de hoeveelheid elektrische stroom weer die door een elektrisch onderdeel stroomt, zoals bijvoorbeeld een elektriciteitskabel. Meer specifiek meet de stroomsterkte het aantal elektronen dat in een bepaalde tijdsperiode een bepaald punt passeert, waarbij 1 Ampère (afkorting 'A') gelijk is aan 1 Coulomb per seconde. Het correct meten van de stroomsterkte is een belangrijk onderdeel van het werken met elektrische systemen, vooral om te voorkomen dat draden meer stroom te verwerken krijgen dan waarvoor ze gemaakt zijn. Je kunt de stroomsterkte meten met een zogenaamde multimeter.

Stappen

  1. 1
    Bepaal de maximale stroomsterkte die je digitale multimeter aankan. Een multimeter is een klein apparaat waarmee je voltage, weerstand en stroomsterkte kunt meten. Hoeveel stroom je multimeter aankan hangt van het model af. Ga na of het afdoende is voor het elektrische systeem dat je wil doormeten. Wanneer je bijvoorbeeld een spanning van 200A probeert te meten met een multimeter die slechts 10A aankan, zal de zekering doorbranden. De rating vind je op het apparaat zelf of in de gebruikershandleiding.
  2. 2
    Selecteer de juiste functie op je multimeter. De meeste multimeters hebben verschillende functies voor het meten van de verschillende eenheden. Om de stroomsterkte te meten selecteer je eerst wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC), afhankelijk van welk systeem je gaat testen. Dit is afhankelijk van de stroombron. De stroom die uit het stopcontact komt is wisselstroom, terwijl een batterij gelijkstroom produceert.
  3. 3
    Stel de juiste range in op je multimeter. Stel de maximaal te meten stroomsterkte hoger in dan je denkt te gaan meten, om te voorkomen dat de zekering doorbrandt. Je kunt dit altijd naar beneden bijstellen, indien de multimeter tijdens het doormeten geen waarde aangeeft.
  4. 4
    Sluit de inbegrepen meetkabels aan op de multimeter. Je hebt twee kabels nodig, elk met aan het ene uiteinde een aansluitplug en aan het andere uiteinde een meetsonde of krokoklem. Sluit beide kabels aan op het juiste contact. In de gebruikershandleiding staat uitgelegd welke contacten je moet gebruiken om de stroomsterkte te meten.
  5. 5
    Sluit de multimeter aan op het stroomcircuit en meet de stroomsterkte. Dit is erg gevaarlijk en kan je een elektrische schok geven, zelfs wanneer je stroombronnen met een lage stroomsterkte doormeet. Zet alle schakelaars uit en gebruik een spanningsmeter om te controleren of de stroom ook echt uitstaat, voordat je elektriciteitsdraden aanraakt. Snij de kabel door en verwijder het plastic omhulsel aan beide uiteinden. Bevestig de uiteinden aan de twee meetkabels, zorg ervoor dat deze goed vastgeklemd zitten. Raak de kabels niet aan! Zet nu de stroomschakelaar aan en draai de knop om de gevoeligheid bij te stellen, totdat je de stroomsterkte kunt aflezen.
  6. 6
    Zet de schakelaar uit en gebruik een spanningsmeter om te zien of de stroom ook echt uit staat, voordat je aan de slag gaat. Maak nu het onderbroken stroomcircuit weer sluitend. Het is beter om het doorgeknipte stuk kabel te vervangen door een nieuwe kabel.

Tips

  • Lees altijd the gebruikershandleiding geheel door en let op de veiligheidsvoorschriften alvorens met de multimeter aan de slag te gaan.
  • Draag dikke rubberen handschoenen wanneer je met elektriciteit werkt.

Waarschuwingen

  • Elektriciteit kan elektrische schokken veroorzaken en zelfs tot de dood leiden.
  • Werk in een droge omgeving met een lage luchtvochtigheid. Natheid geleidt elektriciteit en kan je verwonden.
  • Zorg ervoor dat iemand indien nodig een ambulance kan bellen. Deze persoon is idealiter een EHBO’er die kan reanimeren. Houdt deze persoon op afstand wanneer je met stroom werkt.
  • Blote huid, kleding en andere materialen kunnen stroom geleiden.
  • Bestudeer een goed naslagwerk over elektriciteit voordat je met elektriciteitsbronnen aan de slag gaat (vooral als je met een hoog voltage werkt).

Benodigdheden

  • Digitale multimeter
  • Kniptang
  • Rubberen handschoenen

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 11 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 28.756 keer bekeken.
Deze pagina is 28.756 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.