Direct naar artikelinhoud

Schuld gemeente Amsterdam gestegen naar 3,85 miljard

De schuld van Amsterdam is in 2016 gestegen tot 3,85 miljard euro. Dat is 300 miljoen meer dan een jaar eerder, maar minder dan gevreesd.

Schuld gemeente Amsterdam gestegen naar 3,85 miljard

In de najaarsnota ging de gemeente er nog van uit dat de schuld eind 2016  zou uitkomen op 4,20 miljard euro. Maar bij het opmaken van de boeken kwam die uiteindelijk 350 miljoen lager uit, meldt wethouder Udo Kock in een brief aan de gemeenteraad.

Dat kun je een meevaller noemen, maar het is dus eigenlijk een tegenvaller die iets minder drastisch uitpakt. Dat de schuld over 2016 minder hoog is dan verwacht, komt onder meer doordat de gemeente de prognoses tracht te verbeteren.

Dat is nodig, want bij de begroting 2016 ging Amsterdam nog uit van een schuld van 5 miljard. Bij elke nieuwe voorspelling nam die een klein beetje af.

Vooral het zogenoemde planningsoptimisme moet eruit. Dit is het optmisme over investeringen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een metrolijn of fietspad. In de praktijk gaan die investeringen minder snel, waardoor ze pas later in de boeken verschijnen.

Meevallers
Daarnaast zijn er enkele meevallers. Zo heeft de gemeente in 2015 66 miljoen euro meer ontvangen aan rente dan betaald en dat renteresultaat is gebruikt voor schuldaflossing. Wethouder Udo Kock had zich voorgenomen de schuld te laten dalen tot 4 miljard euro.

De begroting van 2017 gaat uit van een schuld van 5 miljard euro. Een tegenvaller voor de gemeente is dat minder huizenkopers hun erfpacht afkopen en liever canon betalen. Hierdoor blijft de schuld bij de gemeente liggen.

Amsterdam heeft in 2016 een aantel belangen verkocht, onder meer in het Havengebouw en het Glasvezelnet. De opbrengst van 24 miljoen gaat volgend jaar van de schuld af.

Dit geldt ook voor de verkoop van vastgoed; 18 miljoen gaat af van de schuld. Daarnaast rekent de gemeente opnieuw op een positief renteresultaat van 28 miljoen euro.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.