Drive logo

Teroka Ciri Storan Drive

Bahan anda, cara anda - Ciri Drive

 

Storan anda berfungsi dengan Drive, Gmail dan Google Foto, supaya anda boleh menyimpan fail, lampiran e-mel dan foto sandaran terus ke Drive. Anda turut boleh membeli pelan storan awan yang lebih besar mengikut keperluan anda.

Logo storan percuma Google Drive 15 GB

Foto, video, pembentangan, PDF – malah fail Microsoft Office. Tidak kira jenis fail, segala-galanya boleh disimpan dengan selamat di Drive.

Senarai jenis fail Google Drive termasuk imej, dokumen dan muzik

Fail dalam Drive ialah peribadi, sehingga anda membuat keputusan untuk berkongsi. Anda boleh menjemput pengguna lain untuk melihat, mengulas dan mengedit apa-apa fail atau folder yang anda pilih dengan cepat. Kerjasama dalam talian yang mudah.

Pilihan privasi dan perkongsian Google Drive

Keselamatan fail anda amat penting. Itulah sebabnya setiap fail dalam Drive kekal selamat tidak kira apa yang berlaku pada telefon pintar, tablet atau komputer anda. Drive disulitkan menggunakan SSL, protokol keselamatan yang sama digunakan pada Gmail dan perkhidmatan Google yang lain.

Kunci Keselamatan Google Drive

Dibina untuk berfungsi dengan Google

 
Lampiran foto Gmail disimpan pada Drive dengan satu klik

Tuding tetikus pada lampiran dalam Gmail dan cari logo Drive. Di sini, anda boleh menyimpan sebarang lampiran ke Drive untuk mengatur dan berkongsi fail di satu tempat yang selamat.

Lampiran foto Gmail disimpan pada Drive dengan satu klik

Drive boleh mengenali objek dalam imej dan teks anda dalam dokumen yang diimbas. Jadi, anda boleh mencari perkataan seperti "Menara Eiffel" dan mendapatkan dokumen teks yang mengandungi perkataan itu dan juga imej Menara Eiffel yang sebenar.

Foto pantai Oregon yang disimpan pada Google Drive dan dikongsi di Google+

Simpan foto anda dalam Drive dan ceriakan foto tersebut menggunakan Foto Google. Dapatkan rupa yang diedit dengan mahir tanpa perlu bekerja keras, di samping animasi, filem dan banyak lagi.

Data Google Drive pada Chromebook

Google Drive terbina dalam pada Chromebook, jadi fail dan foto anda disandarkan secara automatik. Anda akan mendapat 100GB storan percuma selama dua tahun dengan kebanyakan Chromebook baharu.

 

Bekerja lebih bijak dengan apl

 

Buat fail dan bekerjasama dengan pengguna lain. Kongsi dokumen dan fail, bina hamparan dan buat pembentangan dengan pantas menggunakan apl Dokumen, Helaian dan Slaid kami.

Google Drive, Dokumen, Helaian dan Slaid tersedia untuk dikongsi

Borang Google membolehkan anda menjalankan tinjauan atau membuat jadual pasukan dengan pantas menggunakan borang dalam talian yang ringkas. Kemudian semak keputusan, yang disusun dengan rapi dalam hamparan.

Contoh Borang Google di Google Drive

Susun atur gambar rajah, buat carta alir, kemudian tambahkannya pada dokumen lain atau benamkannya di tapak web dengan mudah menggunakan Luasan Google.

Ikon Lukisan Google

Edit foto profil anda, lakukan landskap, buat peta minda dan pelbagai lagi. Lebih 100 apl Drive boleh membantu anda melakukan lebih banyak tugas dengan barangan anda. Cuba apl ini dengan memasang satu daripada koleksi Drive dalam Chrome Web Store.

Lebih 100 apl Google Drive tersedia

Lakukan lebih banyak perkara menggunakan Drive

 
Contoh menyimpan dokumen pada Drive dengan mengambil foto menggunakan telefon Android

Imbas semua dokumen kertas anda menggunakan Drive untuk Android. Anda hanya perlu menangkap gambar dokumen seperti resit, surat dan penyata - dan Drive akan menyimpan gambar tersebut dengan serta-merta sebagai PDF.

Suis luar talian atau dalam talian Google Drive

Jadikan fail tersedia di luar talian supaya anda boleh melihatnya apabila telefon atau tablet anda terputus sambungan, seperti di dalam kapal terbang atau di dalam bangunan dengan sambungan yang teruk.

Contoh sejarah semakan fail Google Drive

Anda boleh melihat kembali kebanyakan jenis fail sehingga 30 hari lalu dan ini memudahkan anda melihat pengguna yang telah membuat perubahan serta kembali ke versi sebelumnya. Pemversian fail dipermudahkan.