Додатни услови коришћења услуге за Google мапе/Google Earth

Последња измена: 31. јануар 2019.

Хвала што користите Google мапе и Google Earth („Google мапе/Google Earth“).

Google мапе и Google Earth вам омогућавају да видите и користите обиље садржаја, укључујући податке о мапама и терену, слике, уносе предузећа, податке о саобраћају, рецензије и друге сродне информације које достављају Google, његови издаваоци лиценци и корисници, као и да видите такав садржај („Садржај“).

Приступањем Google мапама/Google Earth-у, преузимањем или коришћењем ових услуга прихватате следеће:

 1. Google услове коришћења услуге („Универзални услови“);
 2. Ове додатне услове коришћења услуге за Google мапе/Google Earth („Додатни услови за Мапе/Earth“);
 3. Правна обавештења за Google мапе/Google Earth („Правна обавештења“); и
 4. Google политика приватности („Политика приватности“).

Пажљиво прочитајте сва четири документа, почевши од Универзалних услова. Универзални услови појашњавају, на пример, ваша права власништва над интелектуалном својином за садржај који отпремате и ваше одговорности када користите Google садржај или садржај треће стране или када користите Google мапе/Google Earth током вожње.

Универзални услови, Додатни услови за Мапе/Earth, Правна обавештења и Политика приватности се заједнички зову „Уговор“. Он представља обавезујући уговор између вас и Google-а по питању вашег коришћења Google мапа/Google Earth-а.

 1. Лиценца. У зависности од тога да ли се придржавате услова овог Уговора, Google вам додељује неексклузивну, непреносиву лиценцу за коришћење Google мапа/Google Earth-а, укључујући функције које вам омогућавају следеће:

  1. да видите мапе и додајете напомене на њих;

  2. да правите KML датотеке и слојеве мапа;

  3. да јавно приказујете Садржај уз одговарајуће приписивање онлајн, у видео снимцима и у штампи; и

  4. да радите многе друге ствари које су описане на страници са дозволама Коришћење Google мапа, Google Earth-а и Street View-а.

 2. Забрањено понашање. Да бисмо вам доделили лиценцу из Одељка 1, морате да се придржавате услова из Одељка 2. Када користите Google мапе/Google Earth, не смете (нити смете да дозволите онима који делују у ваше име) следеће:

  1. да редистрибуирате или да продајете било који део Google мапа/Google Earth-а или да правите нови производ или услугу засновану на Google мапама/Google Earth-у (осим ако користите API-је за Google мапе/Google Earth у складу са њиховим условима коришћења услуге);

  2. да копирате Садржај (осим ако вам је то на други начин дозвољено на страници са дозволама Коришћење Google мапа, Google Earth-а и Street View-а или важећим законом о интелектуалној својини, укључујући „поштено коришћење“);

  3. да масовно преузимате Садржај или да правите групне фидове Садржаја (или да дозвољавате другима да то раде);

  4. да користите Google мапе/Google Earth за прављење или увећавање било ког другог скупа података у вези са мапирањем (укључујући скуп података за мапирање или навигацију, базу података са уносима предузећа, дописну листу или листу за телемаркетинг) који се користи у оквиру услуге која замењује Google мапе/Google Earth или у великој мери представља услугу сличну њима;

  5. да користите било који део Google мапа/Google Earth-а уз туђе производе или услуге за навигацију у реалном времену или аутономну контролу возила или у вези са њима, осим преко конкретних функција које пружа Google, као што су Android Auto или Пошаљи у ауто;

  6. да обављате реверзни инжењеринг или покушавате да издвојите изворни кôд из Google мапа/Google Earth-а или било ког повезаног софтвера, осим у мери у којој је ово ограничење изричито забрањено важећим законима;

  7. да уклањате, заклањате или мењате било које Google услове коришћења услуге или линкове ка тим условима или обавештења о њима нити обавештења о ауторским правима, жиговима или друга обавештења о власништву; или

  8. да радите било шта што је непримерено, незаконито или крши туђа права (укључујући права на приватност, публицитет и права интелектуалне својине).

 3. Стварни услови; преузимање ризика. Када користите податке на мапи, податке о саобраћају, упутства и други Садржај у оквиру Google мапа/Google Earth-а, можете открити да се стварни услови разликују од резултата на мапи и Садржаја, па зато независно пресуђујте и користите Google мапе/Google Earth на сопствени ризик. Ви сте у сваком тренутку одговорни за своје понашање и његове последице.

 4. Ваш Садржај у оквиру Google мапа/Google Earth-а. Садржај који отпремите, пошаљете, ускладиштите или примите преко Google мапа/Google Earth-а подлеже Google-овим Универзалним условима, укључујући лиценцу у одељку под насловом „Ваш садржај у оквиру наших услуга“. Међутим, садржај који остаје искључиво локалан на вашем уређају (рецимо локално ускладиштена KML датотека) се не отпрема нити шаље Google-у и стога не подлеже тој лиценци.

 5. Корисници у државним институцијама. Ако користите наше Услуге у државним институцијама, важе следећи услови:

  1. Коришћење наших услуга од стране државних институција. Одељак Универзалних услова под насловом „Пословна употреба наших услуга“ се у потпуности замењује следећим текстом:

   „Ако користите наше услуге у име државне институције, та институција прихвата ове услове. Искључиво у мери која је дозвољена важећим законима, прописима или привилегијама и имунитетима, та институција ће обештетити и штитити Google и његове заступнике, службенике, агенте и запослене од тужби, поступака или судских спорова који настану због употребе Услуга или кршења ових услова или у вези са тиме, укључујући и одговорност или трошкове који проистекну од тужби, губитака, штете, пресуда, трошкова парничења и законских надокнада.“

  2. Надлежни закони.

   1. За градске или државне власти у САД и Европској Унији не важи одељак Универзалних услова о надлежним законима и седишту суда.

   2. За савезне власти САД, одељак Универзалних услова о надлежним законима и седишту суда се у целости замењује следећим текстом:

    „Над овим Уговором су надлежни закони Сједињених Америчких Држава и он се тумачи и примењује у складу са њима, без референци на сукоб закона. Искључиво у мери у којој савезни закони то дозвољавају: (A) закони државе Калифорније (искључујући правила о сукобу закона у Калифорнији) важе у одсуству одговарајућих савезних закона; и (B) спорови који настану због овог Уговора или Услуга или у вези са њима ће бити вођени искључиво у савезним судовима округа Санта Клара у Калифорнији, а странке прихватају личну надлежност у тим судовима.“

  3. Ограничена права државних институција САД. Приступ Google мапама/Google Earth-у и њихово коришћење од стране савезних државних институција САД или за њих подлеже одељку „Ограничена права државних институција САД“ у оквиру Правних обавештења.

 6. Програмери и пословни корисници. Ако сте склопили уговор за програмере или предузећа који вам омогућава да функције или садржај Google мапа интегришете у веб-сајт, апликацију или други производ, важе следећи услови:

  1. Европски услови за заштиту података. Ви и Google пристајете на услове заштите података Google мапа између контролера на https://privacy.google.com/businesses/mapscontrollerterms/

  2. Услови коришћења услуге који се преносе на кориснике. Најкасније до 25. маја 2018. морате експлицитно да наведете на веб-сајту, у апликацији или условима коришћења производа да су корисници у обавези да се придржавају додатних услова коришћења услуге за Google мапе/Google Earth (укључујући Google политику приватности) и наведете хиперлинкове до тих услова ако веб-сајт или апликација не садржи хиперлинк до додатних услова за Мапе/Earth када се приказују подаци Google мапа.